Clicky


Rutte bereid te praten over EU-contracten

Rutte bereid te praten over EU-contracten
18-12-2013 13:50 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Het kabinet ziet weinig in het voorstel van Duitsland om bindende contracten tussen de EU en individuele lidstaten, maar is wel bereid erover te praten. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat de Europese Commissie contracten kan afsluiten met EU-landen over economische hervormingen die moeten worden doorgevoerd. "Duitsland en Nederland zijn het niet eens over de kracht van dit idee. Maar vanwege de goede contacten met Duitsland vind ik het te ver gaan om te zeggen: we blokkeren dit zonder meer", zei Rutte.

Volgens Rutte kan sowieso geen sprake zijn van juridisch bindende contracten tussen Brussel en de EU-lidstaten. Daarvoor zou een verdragswijziging nodig zijn. Politiek bindende contracten kunnen wel. "Maar altijd geldt dat een contract wederzijds is. Je kunt nooit gedwongen worden een contract te sluiten", zei Rutte. Bovendien moet de Tweede Kamer altijd het laatste woord houden.

Rutte wil wel dat de Europese Commissie de mogelijkheid krijgt om structurele hervormingen te eisen van landen die uitstel nodig hebben om te voldoen aan de drieprocentsnorm. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) kwam eind oktober met dit plan tijdens een bezoek aan Madrid.

Rutte zei verder dat hij niet verwacht dat op de Europese top in Brussel van donderdag en vrijdag besluiten worden genomen over de contracten. Als het aan Rutte ligt, krijgt EU-president Herman Van Rompuy de opdracht volgend jaar met uitgewerkte plannen te komen.