Clicky


Verbod op publicatie dagboek moeder Vaatstra

Verbod op publicatie dagboek moeder Vaatstra
18-12-2013 16:07 | Binnenland | auteur De Redactie

HAARLEM (Novum) - Publicist Wim Dankbaar en uitgever Hans Mauritz mogen niet uit het dagboek van Maaike Terpstra, de moeder van de vermoorde Marianne Vaatstra, publiceren. Die uitspraak deed de voorzieningenrechter woensdag in Haarlem in het kort geding dat Terpstra tegen het tweetal had aangespannen. Het publicatieverbod geldt voor het dagboek als geheel en citaten eruit.

Maaike Terpstra hield na de moord van haar dochter in mei 1999 een dagboek bij. Dat bleef zij doen tot november 2012, toen de politie Jasper S. arresteerde, de moordenaar van Marianne Vaatstra. Wim Dankbaar en Hans Mauritz kregen het dagboek via een vriendin van Terpstra in handen en wilden passages eruit gebruiken in hun nog te publiceren boek 'Het verboden dagboek van de moeder van Marianne Vaatstra'.

De rechter stelt dat het dagboek een auteursrechtelijk beschermd werk is. Terpstra heeft uitsluitend het recht om het openbaar te maken, omdat zij de maker ervan is. Zij heeft geen toestemming gegeven aan Dankbaar en Mauritz om stukken eruit over te nemen in hun boek.

Dankbaar en Mauritz moeten het dagboek van de rechter binnen twee dagen teruggeven aan Terpstra. Ook moet Dankbaar passages uit het dagboek van Terpstra van zijn website verwijderen. Doen ze dit niet, dan geldt een dwangsom van duizend euro per overtreding.

Een contactverbod van Dankbaar met Maaike Terpstra wees de rechter af. Volgens hem heeft zij niet aannemelijk gemaakt dat zo'n verbod op dit moment nodig is.