Clicky


Martin Koeman overleden

Martin Koeman overleden
18-12-2013 19:18 | Binnenland | auteur De Redactie

LEEUWARDEN (Novum) - Martin Koeman is woensdag overleden. Dat meldt FC Groningen, de club waar hij meer dan vijftig jaar bij betrokken was. De vader van de eredivisiecoaches Ronald en Erwin Koeman werd zondag getroffen door een hartstilstand en lag sindsdien in coma. Hij is 75 jaar geworden.

Koeman bracht zondag een familiebezoek in Friesland en werd daar onwel. Hij werd ter plekke gereanimeerd en overgebracht naar een ziekenhuis in Leeuwarden. Eerder woensdag werd al bekend dat zoon Ronald Koeman de bekerwedstrijd van Feyenoord bij Heracles Almelo zou laten schieten vanwege de kritieke toestand van zijn vader.

Martin Koeman speelde ruim driehonderd duels voor Groningen en voorloper GVAV en geldt als een clubicoon. In augustus werd de verdediger in het zonnetje gezet omdat hij vijftig jaar betrokken was bij de Trots van het Noorden. In oktober 2011 was al de familietribune aan de zuidzijde van het Euroborg omgedoopt tot de Koeman Tribune, waarmee Martin, Ronald en Erwin Koeman werden geëerd.

De verdediger speelde in 1964 één duel voor het Nederlands elftal. Ook zoons Ronald en Erwin haalden Oranje, met daarbij de aantekening dat zij beduidend vaker voor hun land uitkwamen. Ronald speelde 78 interlands en Erwin 31. Beiden waren in 1988 basisspeler van het gouden EK-team, dat in West-Duitsland de enige hoofdprijs uit de historie veroverde.

Na zijn actieve carrière bekleedde Koeman tal van functies bij Groningen. Hij was onder meer trainer, technisch manager en coördinator en begeleider van jonge talenten. Tot en met zondag hield Koeman zich nog bezig met scoutingswerkzaamheden voor Groningen.

Groningen speelt deze week twee thuiswedstrijden tegen NEC en beide zullen een 'sober karakter dragen', meldt de club. "Maar er zal uiteraard een zware deken hangen boven deze twee duels. Zijn hartstilstand kwam als een donderslag bij heldere hemel", vertelt Hans Nijland. "Dit heeft niemand zien aankomen. Wij wensen op de eerste plaats de familie Koeman alle sterkte toe."

Donderdag zal er voorafgaand aan het bekerduel tegen NEC een minuut stilte worden gehouden en zal FC Groningen met rouwbanden spelen. Ook vier dagen later zal er volgens Groningen uitgebreid stil worden gestaan bij het overlijden van Koeman. De club zegt met de familie in gesprek te zijn over een mogelijke herdenkingsdienst in Euroborg.