Clicky


Connexxion ontvangt Keurmerk 'Veilig en Duurzaam op weg'

Connexxion ontvangt Keurmerk 'Veilig en Duurzaam op weg'
19-12-2013 09:39 | Algemeen | auteur De Redactie

Openbaar vervoersbedrijf Connexxion mag vanaf vandaag het Keurmerk ‘Veilig en Duurzaam op weg’ voeren.  Directeur Juul van Hout ontving het certificaat en de bijbehorende trofee uit handen van Eric Tolboom, directeur van de Verkeersveiligheid Groep Nederland.

Met het Keurmerk ‘Veilig en Duurzaam op weg’ tonen bedrijven aan dat er in hun organisatie activiteiten worden uitgevoerd die bijdragen aan meer veiligheid en duurzaamheid in het verkeer.

Bedrijven komen hiervoor in aanmerking als zij de procedures, managementtools en trainingen van een van de mobiliteitsprogramma’s van de Verkeersveiligheid Groep Nederland hebben geïmplementeerd.

Totaalaanpak veiligheid en duurzaamheid

Met behulp van e-Chauffeur realiseerde Connexxion in 2012 een schadereductie van meer dan 15% (keurmerk norm) en wist dat in 2013 te continueren. e-Chauffeur is één van de mobiliteitsprogramma’s van de Verkeersveiligheid Groep Nederland. Het is speciaal ontwikkeld voor organisaties in het goederen- en personenvervoer. Met beleidsprocedures,  managementtools en trainingen voor de managers en de chauffeurs zijn vervoersorganisaties in staat het veiligheidsbeleid en de veiligheidscultuur te optimaliseren.

Met deze totaalaanpak besparen organisaties direct op mobiliteitskosten. Bovendien verbetert met e-Chauffeur de totale bedrijfsvoering en daarmee het financieel rendement.

Directeur Juul van Hout: “Dat wij als managers zoveel invloed hebben op het schadepatroon van onze chauffeurs was een echte eye-opener. Connexxion is veel minder vaak betrokken bij ongevallen. Dat leverde ons na het tweede jaar al drie miljoen euro op. Investeren in verkeersveiligheid loont”.

Effectiviteit

TÜV Rheinland en Het Nieuwe Rijden deden onderzoek naar de resultaten van e-Chauffeur en e-Driver (de variant voor personenauto’s en lichte bedrijfswagens) in de periode van 2007 tot 2013. Hieruit blijkt dat de Verkeersveiligheid Groep Nederland haar belofte waarmaakt en een belangrijke bijdrage levert aan meer verkeersveiligheid en een beter milieu.

Bij bedrijven die gebruik maken van e-Chauffeur of van e-Driver, nam de schadelast met gemiddeld 22% af. Bij gebruikers van deze programma’s vonden er 4000 minder ongevallen plaats. De besparing op brandstof bedraagt gemiddeld 8%. De bedrijven realiseerden gezamenlijk een CO2-reductie van 80.000 ton.

Connexxion

Connexxion heeft aan alle richtlijnen van het Keurmerk ‘Veilig en Duurzaam op weg’ voldaan en valt zelfs in de hoogste rating van 3 sterren. Hiermee toont Connexxion aan structureel te werken aan meer veiligheid voor passagiers, voor chauffeurs en voor overige weggebruikers. Connexxion blijkt in staat belangrijke veranderingen door te voeren op het gebied van de organisatiecultuur en een betrokken management. Dit heeft geleid tot daadwerkelijke schadereductie en meer veiligheid in het verkeer. Deze resultaten zijn gevalideerd door TÜV Rheinland.