Clicky


Storm eist levens in Engeland en Frankrijk

Storm eist levens in Engeland en Frankrijk
24-12-2013 19:54 | Buitenland | auteur De Redactie

(Novum) - Grote delen van West-Europa zuchtten dinsdag onder een forse winterstorm, die met name in Groot-Brittannië en Frankrijk schade maakte. In Groot-Brittannië vonden ten minste vier mensen de dood, in Frankrijk vielen drie doden.

Door aardverschuivingen, omgewaaide bomen en ondergelopen wegen konden duizenden reizigers in Groot-Brittannië hun bestemming niet bereiken. Op de luchthaven Gatwick, bij Londen, vielen vluchten uit door een stroomstoring. De haven van Dover moest vanwege de harde wind 's nachts sluiten, maar is inmiddels weer open.

Zo'n honderdvijftigduizend huishoudens, met name in het zuiden van Engeland, zaten door stroomstoringen in het donker. De Britse milieudienst heeft honderden waarschuwingen afgegeven voor mogelijke overstromingen in Engeland en Wales. Spoormaatschappij Network Rail liet weten dat de schade aan het spoornet groter lijkt dan na de storm van enkele weken geleden.

Auto-ongelukken kostten aan twee mensen het leven, in het noorden van Wales werd het lichaam van een vrouw uit het water gehaald. Een man die in een snelstromende rivier sprong om zijn hond te redden, verdronk.

Aan de andere kant van het Kanaal in Bretagne en Normandië kwamen drie mensen om. De stad Morlaix in het Bretonse departement Finistère liep gedeeltelijk onder. Op zee ongeveer tweehonderd kilometer ten noordwesten van Brest werd een Russische zeeman van het Nederlandse vrachtschip Victoriaborg door hoge golven van boord geslagen. De zoektocht naar de man zou dinsdag worden voortgezet, meldde de politie. Het schip zelf moest door een sleepboot op touw worden genomen.

Vrijwel alle langeafstandsvluchten op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle liepen vertraging op door de storm. Zo'n tweehonderdduizend huishoudens in het westen van Frankrijk zaten volgens elektriciteitsbedrijf ERDF zonder stroom. Op een bouwplaats in Saint Germain de Tallevande werd een 12-jarige jongen verpletterd onder bouwmateriaal. Een andere persoon raakte ernstig gewond.

In Spanje werd met name de noordwestelijke regio Galicië gegeseld door de harde wind. Tienduizenden woningen zaten zonder stroom, vissersboten bleven uit voorzorg in de haven.