Clicky


105. Vooruitblik 2014

105. Vooruitblik 2014
02-01-2014 10:02 | Columns | auteur De Redactie

Potverdepotver: alweer een jaar voorbij! Maar in plaats van terug te blikken op het afgelopen 2013 (dat doet Transport Online al) kijk ik liever voorruit, wat natuurlijk verkeerd geschreven is, maar ik ben nu eenmaal van de vrachtauto’s en de mooie uitzichten.

Op 5 januari begint de Dakar Rally. De enige manier waarop de deelnemers van deze monstertocht bij Dakar in Senegal kunnen belanden is door met hun zandschepjes een intercontinentale tunnel te graven, want al sinds jaren wordt de woestijnrace niet in Afrika, maar in Zuid-Amerika gehouden. Wijzig de naam toch eens: in Archibo, of Arbochi, in ieder geval in iets wat overeenkomt met de namen van de landen waar deze puzzelrit wordt verreden. Of bouw een dorp, of beter: bouw in elk participerend land een dorp met de naam Dakar. Dat wordt dan Dakar, Argentinië Dakar, Bolivia en Dakar, Chili.

Linksom of rechtsom (gereden): je eindigt altijd in Dakar. Ideetje voor ná de nieuwbouw: start met een competitief rondreisje van Dakar naar Dakar naar Dakar. Dan dekt de huidige vlag, de naam 'Dakar Rally', pas echt de lading!

De BedrijfsautoRai 2014 gaat niet door. Een aantal grote merken heeft aangegeven niet te komen en dan blijven er te weinig andere bedrijven over om de beurs aantrekkelijk te maken. Jammer, want nadat ik al vele jaren verstoken was van dit evenement, kon ik in 2012 eindelijk weer eens naar het Rai-complex voor het aanschouwen van al dat transportgerelateerd moois. En dat smaakte echt naar meer. Bijvoorbeeld  een BaR '14. Nu moet ik mijn lekkere trek ophouden tot eind 2015. Stelletje onverlaten!!

Niet geheel onbelangrijk: in maart moet ik beslissen of ik mijn (derde) jaarcontract omzet in een vast contract, en voordat u zich afvraagt of ik gek geworden ben hier de uitleg die ik ook aan mijn collega’s geef. Een arbeidscontract, een jaarcontract, in dit geval: het mijne, wordt afgesloten tussen twee partijen: een werkgever (DH te R.) en een werknemer (ikke). Beide partijen kunnen het wel of niet verlengen. Ik weet het: als DH ‘Nee’ zegt heeft het van mijn kant geen zin om ‘Ja’ te roepen. Maar wanneer DH mij een vast dienstverband aanbiedt, en ik heb er geen zin (meer) in? Dan kan het zomaar een ‘Nee’ worden. Zouden er überhaupt werkgevers zijn die daar wel eens bij stilstaan? U leest het tegen die tijd wel.

Al jaren roep ik dat ik “...een (dat) boek nog wel eens schrijf...”, en dat plan heb ik nog steeds. Als titel dacht ik aan: ‘De helpdeskheks van Heinsbroek (en andere verhalen)’ maar wie schetst mijn verbazing? Lang, lang geleden, begin 20e eeuw, heeft  Mr. Lamberts Hurrelbrinck (1856-1941) een boek geschreven met de titel ‘De heks van Heinsbroek’, en al komen er verrekte weinig vrachtauto’s in voor: de titel lijkt wel heel veel op die van mij.

Was die man Ziener of zo? Exit mijn boek, voorlopig. Of ik moet Mr. Lamberts Hurrelbrinck (1856-1941) postuum kunnen aanklagen voor préplagiaat. Dat lijkt mij dood-gewoon een bij voorbaat verloren zaak, dus: zand erover...

Ach, vrienden: het blijft toch allemaal koffiedik kijken. Niemand weet wat dit jaar ons zal brengen. Vreugde en voorspoed? Kommer en kwel? Wie zal het zeggen. Ik wens u allen in elk geval een fantastisch mooi 2014 toe.

Verder gaat alles goed.

Marcel Heinsbroek