Clicky


Nederlanders lossen hypotheek meer af

Nederlanders lossen hypotheek meer af
03-01-2014 09:27 | Financieel | auteur De Redactie

(Novum) - Nederlanders hebben vorig jaar veel meer afgelost op hun hypotheek dan in 2012. Het gaat daarbij om een stijging van tientallen procenten. Dat melden de vier grootste Nederlandse banken vrijdag in de Volkskrant. Rabobank rapporteerde de grootste stijging. Bij de boerenleenbank werd tot eind oktober zestig procent meer vroegtijdig afgelost dan een jaar eerder.

ING zag de omvang van vrijwillige aflossingen - betalingen die bovenop de verplichte aflossingen komen - met 38 procent stijgen over héél vorig jaar. Bij ABN AMRO ging dat bedrag in de eerste negen maanden van dit jaar met 33 procent omhoog, terwijl SNS Reaal eind november op een stijging van twintig procent uitkwam.

Een verklaring voor de forse stijgingen en de grote onderlinge verschillen hebben de banken niet. Een mogelijke reden is de lage rente of de angst voor restschulden, zo vermoeden zij. De lage rente maakt het namelijk veel minder aantrekkelijk om te sparen, waardoor Nederlanders het geld liever in hun huis steken.

Afgezien van ING kon geen van de banken cijfers geven over het gehele jaar. De kans is dat de stijging bij dat drietal uiteindelijk nog hoger uitvalt. December is namelijk een favoriete maand om af te lossen, zo schrijft de Volkskrant. Veel huiseigenaren willen voor 1 januari hun banksaldo terugdringen tot minder dan 21.139 euro, omdat over al het extra spaargeld vermogensbelasting moet worden betaald.