Clicky


Tweeduizend deelnemers protesttocht Aldel

Tweeduizend deelnemers protesttocht Aldel
03-01-2014 16:15 | Binnenland | auteur De Redactie

DELFZIJL (Novum) - Ongeveer tweeduizend mensen hebben vrijdag in Delfzijl meegelopen met de protesttocht vanwege het faillissement van aluminiumfabriek Aldel. Naast de achthonderd mensen die hun baan verliezen door de sluiting, waren ook veel buurtbewoners op de been. Dat zegt bestuurder van FNV Metaal Albert Kuiper.

De protesttocht begon om 14.00 uur en duurde een uur. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) was ondanks een uitnodiging niet aanwezig. Wel is de bewindsman nu bereid om de ondernemingsraad en de vakbond maandag te ontvangen voor een gesprek, zegt Kuiper.

Aldel werd begin deze week failliet verklaard, nadat de eigenaar en het rijk geen oplossing konden vinden voor de financiële problemen. Het bedrijf heeft moeite met de concurrentie van Duitse bedrijven, die veel lagere energiekosten hebben vanwege een energievrijstelling. Naar die vrijstelling wordt overigens door de Europese Commissie onderzoek gedaan, vanwege mogelijk ongeoorloofde staatssteun.

Volgens Kuiper hebben de Amerikaanse eigenaren inmiddels toegezegd de fabriek open te willen houden. Daarvoor moeten echter wel de energiekosten omlaag en daarvoor is Kamp nodig. "Hij zou voor Aldel bijvoorbeeld de heffingen kunnen afschaffen", stelt Kuiper voor.