Clicky


Voetballegende Eusebio overleden aan hartstilstand

Voetballegende Eusebio overleden aan hartstilstand
05-01-2014 11:49 | Sport | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Portugese voetballegende Eusebio is op 71-jarige leeftijd overleden. Hij werd zaterdagnacht getroffen door een hartstilstand, meldt zijn oude werkgever Benfica zondag. Eusebio wordt beschouwd als een van de beste voetballers aller tijden en kwam gedurende zijn loopbaan uit voor Benfica en het Portugese nationale elftal.

Eusebio da Silva Ferreira, kortweg Eusebio, speelde van 1961 tot en met 1975 voor de club uit Lissabon. Met Benfica werd hij elf keer landskampioen en won hij vijf keer de beker. In 1962 veroverde Benfica ten koste van Real Madrid de Europa Cup I, mede dankzij twee goals van Eusebio. In de nadagen van zijn carrière was de spits nog actief in de Verenigde Staten.

Eusebio werd op 25 januari 1942 geboren in Mozambique, een Portugese kolonie. Op 18-jarige leeftijd vertrok hij naar Portugal, waar hij uitgroeide tot wereldster. De Zwarte Parel speelde 64 interlands voor Portugal, waarmee hij als derde eindigde op het WK van 1966. Met negen doelpunten kroonde hij zich tot topscorer van het toernooi in Engeland.

In totaal scoorde Eusebio 41 keer voor de Zuid-Europeanen, waarmee hij achter Pauleta en Cristiano Ronaldo nog altijd derde staat op de 'eeuwige topscorerslijst' van Portugal. Hij werd in 1965 verkozen tot Europees voetballer van het jaar en kreeg de Gouden Schoen in 1968 en 1973. (Novum/AP)