Clicky


Panama wil einde twist over Panamakanaal

Panama wil einde twist over Panamakanaal
08-01-2014 11:00 | Algemeen | auteur De Redactie

PANAMA-STAD - De patstelling over de verbreding van het Panamakanaal moet worden beëindigd door de bouwkosten te delen met het internationale consortium dat heeft gedreigd het werk neer te leggen. Dat hebben de Panamakanaalautoriteiten (ACP) dinsdag gezegd. Het consortium Grupo Unidos por el Canal wil dat de ACP met omgerekend ruim een miljard euro aan extra financiering komen.

De ACP zeiden dat ze 134 miljoen zullen betalen en dat het consortium 733 duizend euro zou moeten inleggen om het werk in ieder geval de komende twee maanden voort te zetten, terwijl er wordt onderhandeld over een langetermijnoplossing. Het door Spanjaarden geleide consortium moet dan wel zijn dreiging om het werk neer te leggen voor 20 januari intrekken.

Het consortium, dat zegt geen geld meer te hebben om de bouw voort te zetten, vindt dat de ACP omgerekend driehonderd miljoen euro moeten inleggen om naar een langetermijnoplossing te kunnen zoeken. De ACP hebben dat van tafel geveegd.

Grupo Unidos por el Canal, dat bestaat uit het Spaanse Sacyr Vallehermoso, het Italiaanse Impregilo, Jan De Nul uit België en Constructora Urbana uit Panama, zegt dat er onverwachte problemen zijn met het materiaal en heeft de ACP ervan beschuldigd voor aanvang van de werkzaamheden onvoldoende geologisch onderzoek te hebben uitgevoerd. Het is niet bekend wanneer beide partijen weer om de tafel gaan. Ze beschuldigen elkaar ervan verantwoordelijk te zijn voor de extra kosten.

Panama wil het ruim tachtig kilometer lange en honderd jaar oude kanaal verbreden zodat er grotere schepen door kunnen. (Novum/AP)