Clicky


Werkloosheid eurozone onveranderd

Werkloosheid eurozone onveranderd
08-01-2014 11:22 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - De werkloosheid in de eurozone is in november vorig jaar een fractie hoger uitgevallen dan in oktober 2013. In totaal kwamen er in de muntunie pakweg vierduizend werklozen bij, waardoor het aantal mensen zonder baan is opgelopen naar ruim 19,2 miljoen. Dat komt neer op 12,1 procent van de beroepsbevolking, meldt het Europees statistiekbureau Eurostat woensdag.

Het werkloosheidspercentage bleef daarmee gelijk aan dat van september en oktober. Ook in de 28 landen van de Europese Unie bleef de werkloosheid gelijk op 10,9 procent. Het aantal werklozen kwam in de EU uit op 26,6 miljoen, negentienduizend meer dan in oktober. De stijging is daarmee te klein om het werkloosheidspercentage te beïnvloeden.

Nederland is een van de landen waar de werkloosheid het hardst opliep, van 5,6 procent van de beroepsbevolking in november 2012 naar bijna zeven procent in november vorig jaar. Alleen in landen als Cyprus steeg de werkloosheid harder. In Letland, Litouwen en Ierland nam de werkloosheid het sterkst af.

De jeugdwerkloosheid bleef onverminderd hoog in zowel de EU als de eurozone. Respectievelijk 23,6 en 24,4 procent van de jongeren onder de 25 jaar hadden in oktober geen baan. Dit komt neer op 5,7 miljoen jongeren in de EU en 3,6 miljoen in de eurozone.