Clicky


Directeur Scheepvaartmuseum Willem Bijleveld stapt op na 17 jaar

Directeur Scheepvaartmuseum Willem Bijleveld stapt op na 17 jaar
08-01-2014 11:27 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Willem Bijleveld vertrekt als algemeen directeur van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Hij wordt vanaf mei de nieuwe directeur van het Openluchtmuseum in Arnhem. Bijleveld legt zijn werk voor het nautische museum op 1 april neer, laat de instelling woensdag weten.

Bijleveld, die promoveerde in de sterrenkunde, is sinds 1997 directeur van Het Scheepvaartmuseum. "Ik laat een ondernemend museum achter, dat een mooie toekomst tegemoetgaat", zegt de vertrekkend directeur in een verklaring.

De nieuwe baan van Bijleveld zorgt voor een verdere leegloop in de leiding van het Scheepvaartmuseum. Maandag werd al bekend dat zakelijk directeur Karin Brandt per direct opstapt. "Dat is een ongelukkige samenloop van omstandigheden", licht een woordvoerder van het museum toe . "Haar vertrek heeft te maken met verschillende inzichten binnen de directie over de toekomst van het museum." Haar taken worden overgenomen door Bijleveld en directeur collecties Henk Dessens.

De raad van toezicht van het museum vindt dat Bijleveld een 'onuitwisbare stempel' heeft gedrukt op het vernieuwde Scheepvaartmuseum en dankt hem voor zijn 'enorme betrokkenheid en inzet'. "Hij implementeerde succesvol een nieuwe visie voor een historisch museum, waarbij verhalen vertellen en beleven vooropstaan", zegt voorzitter Stef Kranendijk. "Sinds de heropening in oktober 2011 bezochten al meer dan negenhonderdduizend mensen het museum."

Het museum is druk op zoek naar een nieuwe directeur. (Novum)