Clicky


EU onderhandelt over redding van banken in nood

EU onderhandelt over redding van banken in nood
08-01-2014 19:24 | Financieel | auteur De Redactie

BRUSSEL (Novum) - De EU-lidstaten en het Europees Parlement proberen het woensdag eens te worden over een mechanisme om in te grijpen bij banken in nood. Het overleg begint in de avond in Brussel en is een vervolg op de deal die de Europese ministers van financiën eind december bereikten.

Het Europarlement en de lidstaten moeten nu besluiten of ze akkoord gaan met het bankenfonds dat in eerste instantie wordt samengesteld uit losse, nationale fondsen. Het parlement heeft echter al laten weten er moeite mee te hebben dat het reddingsfonds een zaak van de lidstaten wordt.

De discussie gaat vooral over het zogeheten 'bankenresolutiemechanisme', dat onder meer bestaat uit een fonds om banken in nood te kunnen afbouwen. De Europese ministers van financiën willen dat de losse fondsen in tien jaar tijd stapsgewijs overlopen in zo'n gezamenlijk Europees fonds, terwijl het parlement meteen één resolutiefonds wil.

Ook is er nog onenigheid over wie zal beslissen om een bank al dan niet te redden. De resolutieautoriteit en het bijbehorende fonds zijn de laatste stap in de Europese bankenunie, die moet voorkomen dat Europese burgers opdraaien voor de schade van een bank die omvalt. Eerder werd al een akkoord bereikt over een Europese toezichthouder en een garantiestelsel voor spaargeld.

Functionarissen hopen dat de lidstaten en het parlement voor mei dit jaar ook een compromis bereiken over de derde poot van de bankenunie. Dan vinden namelijk de Europese verkiezingen plaats en staat besluitvorming in Brussel tijdelijk op een laag pitje.