Clicky


Aldel-eigenaar haalt uit naar Kamp

Aldel-eigenaar haalt uit naar Kamp
09-01-2014 09:49 | Binnenland | auteur De Redactie

DELFZIJL (Novum) - Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft verzaakt bij het redden van de inmiddels failliete aluminiumsmelter Aldel. Dat zegt Gary Klesch, eigenaar van het bedrijf in Delfzijl, donderdag in gesprek met verscheidene ochtendkranten. "We beschermen de grote energiebedrijven en niet de industrie", aldus de Amerikaanse zakenman, die het bedrijf in 2009 kocht.

Klesch wijst op de energieprijs als voornaamste boosdoener van de ondergang van het Groningse bedrijf. De overheid heeft de macht om die prijs aan te passen, zo stelt hij. "Je zou echt schrikken van de manieren waarop de Nederlandse overheid gedaan kan krijgen wat ze wil", aldus Klesch tegen Het Financieele Dagblad. "Maar ze wil niet."

Grote stroomverbruikers in Duitsland, op amper tien kilometer van Aldel, betalen volgens de Amerikaan 32 euro per megawattuur stroom. Voor Aldel lag die prijs de laatste tijd fors hoger, op 54 euro. Door het grote prijsverschil kon het aluminiumbedrijf niet langer concurreren met zijn Duitse rivalen en moest het vorige week faillissement aanvragen.

Toch is er nog een kleine kans op een doorstart, aldus Klesch, die naar eigen zeggen 120 miljoen euro in Aldel heeft gepompt. Dat moet echter wel snel. "Binnen zes weken moet de elektriciteitsprijs omlaag", aldus de investeerder. "Anders verliezen we klanten aan andere bedrijven. Als ik een Duitse smelter was, zou ik nu lachend alle klanten van Aldel bellen."

Vakbond FNV Bouw laakte woensdag ook al het handelen van Kamp in de zaak Aldel. De bewindsman zou hebben gesuggereerd dat de honderden werknemers van de fabriek aan de slag zouden kunnen in de bouw, om zo de schade te herstellen die het gevolg is van gasboringen.

Volgens de vakbond is die suggestie stompzinnig, omdat de werkloosheid in de bouwsector ook zonder vierhonderd omgeschoolde aluminiumsmelters al erg hoog is. "Die man heeft totaal niet nagedacht over de situatie, noch in de bouw, noch bij Aldel", aldus een woordvoerder van FNV Bouw.