Clicky


EVO: 'Verladers zijn geen politie'

EVO: 'Verladers zijn geen politie'
09-01-2014 13:42 | Opmerkelijk | auteur De Redactie

ZOETERMEER - "Het kan niet zo zijn dat verladers aansprakelijk worden gesteld voor cao-misstanden bij opdrachtnemers waarvan ze in alle redelijkheid geen weet van of invloed op hebben. Verladers kunnen en moeten geen cao-politie worden."Dat zegt verladersorganisatie EVO in een reactie op uitspraken van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken over schijnconstructies bij transportbedrijven.

EVO zegt dat het naleven van de cao vooral een zaak is van cao-partners. "Werkgevers en werknemers in de sector maken onderling cao-afspraken over onder meer het loon van chauffeurs. Opdrachtgevers, die hier niet bij betrokken zijn, verantwoordelijk stellen voor naleving van deze afspraken is in de ogen van EVO dan ook niet rechtvaardig."

'"Verladers willen niet de inspecteur zijn die controleert of arbeidsrechten worden gerespecteerd en regels worden nageleefd, simpelweg omdat zij dat niet kúnnen", aldus EVO. De organisatie wijst erop dat in een transportopdracht dikwijls zoveel schakels zitten in de uitvoering, dat een verlader helemaal geen zicht meer heeft op wie het fysieke vervoer uiteindelijk uitvoert.

Lodewijk Asscher reageerde woensdag op Radio 1 op uitspraken van FNV Bondgenoten. De vakbond trok in 'De Ochtend' aan de bel over schijnconstructies in de transportsector. Want veel Nederlandse transportbedrijven maken zich schuldig aan uitbuiting van Oost-Europese werknemers door ze voor twee euro per uur onder erbarmelijke omstandigheden te laten werken.

U kunt het hele gesprek met Asscher hier terug luisteren.