Clicky


D66 wil meer opheldering Rutte over Sotsji

D66 wil meer opheldering Rutte over Sotsji
13-01-2014 18:47 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

(Novum) - D66 wil opheldering van premier Mark Rutte (VVD) over berichten dat het bezoek van de Nederlandse delegatie aan de Olympische Spelen in Sotsji was toegezegd in de hoop de gevangen Greenpeace-activisten snel vrij te krijgen.

NRC Handelsblad schreef maandag op basis van bronnen dat het bezoek om die reden al vorig najaar telefonisch aan de Russische president Vladimir Poetin was beloofd. Op dat moment meldden andere regeringsleiders juist dat ze niet bij de Spelen aanwezig zouden zijn.

D66 vroeg vorige week al om een debat over het kabinetsbesluit het sportevenement in Rusland met een zware delegatie te bezoeken, omdat de positie van homoseksuelen in het land slecht is. In dat debat zal nu zeker ook de Greenpeace-kwestie aan de orde komen, zegt D66-Kamerlid Pia Dijkstra.

De Rijksvoorlichtingsdienst ontkent dat de gevangenschap van de Nederlandse Greenpeace-activisten een rol heeft gespeeld. Ook een woordvoerder van Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zegt dat geen sprake is van een 'deal'. "Timmermans heeft het hele Greenpeace-dossier getrokken. Als er een deal was geweest, had hij dat echt wel geweten."

De Greenpeace-gevangenen werden eind november op borgtocht vrijgelaten. Vorige maand kregen ze gratie onder een speciale amnestiewet die in Rusland werd afgekondigd ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de grondwet.