Clicky


FNV: alternatief voor kabinetsplannen woningmarkt

FNV: alternatief voor kabinetsplannen woningmarkt
14-01-2014 11:27 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - De FNV wil dat het kabinet het plan om pensioenpremies te gebruiken voor het aflossen van de hypotheek aanpast. De vakcentrale wil dat banken niet de premie, maar het vermogen als waarborg nemen. Ook zouden alleen consumenten met een restschuld daarvoor moeten kunnen kiezen. De vakbond vindt het geen goed idee de pensioeninleg te gebruiken, omdat werknemers in dat geval geen pensioen opbouwen.

De vakbond denkt dat de kabinetsplannen 'ten koste van mensen' gaan, zo zei een woordvoerder dinsdag na berichtgeving in De Telegraaf. FNV wil het 'redelijk uitgedachte plan' de komende weken met pensioenfondsen, De Nederlandsche Bank en andere betrokken partijen bespreken.

Het kabinet wil werknemers de kans bieden de pensioenpremies te gebruiken om de woninghypotheek af te lossen om zo de woningmarkt een steuntje in de rug te geven. FNV hoopt dat de voorstellen, die de komende weken verder vorm moeten krijgen, in de afwegingen kunnen worden meegenomen als het kabinet in maart zijn plannen presenteert om de woningmarkt met de pensioenen te vervlechten.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW bevestigde dinsdag geïnteresseerd te zijn in de plannen. De werkgeversorganisatie is sinds kort 'informeel' met FNV in gesprek over het onderwerp. VNO-NCW noemde het plan in de krant 'de moeite waard om te onderzoeken'.

Volgens De Telegraaf hebben pensioenfondsen in Nederland meer dan een biljoen euro aan vermogen. De totale hypotheekschuld is 650 miljard euro.