Clicky


Rutte wil niet tornen aan delegatie Sotsji

Rutte wil niet tornen aan delegatie Sotsji
14-01-2014 15:46 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Premier Mark Rutte (VVD) is niet van plan de delegatie naar de Olympische Spelen in Sotsji minder zwaar te maken. Wel zal hij tijdens het evenement, 'wanneer de gelegenheid zich voordoet', met Poetin in gesprek gaan over de rechten van homo's in Rusland. Dat zei hij dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Rutte ontkende nogmaals dat sprake zou zijn van een deal waarbij Nederland het bezoek met koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte (VVD) en minister van Sport Edith Schippers (VVD) had toegezegd om de gevangen Greenpeace-activisten eerder vrij te krijgen.

Op verzoek van PvdA-Kamerlid Michiel Servaes zal de premier ook met minderheden in gesprek te gaan over hun rechten in Rusland, zegde hij toe. Ook zal Rutte kijken of hij Nederlandse activisten, bijvoorbeeld van het COC, kan meenemen in de officiële delegatie. "Maar ik kan dat niet zomaar toezeggen. Het aantal plekken is beperkt."

Rutte is niet van plan om met een roze das of een regenboogsjaal op de tribune te gaan zitten, zo voegde hij toe in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Onder meer D66, CDA en GroenLinks reageerden kritisch op op de toezeggingen van Rutte. In de ogen van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil Rutte zich niet voldoende inzetten om tijdens de Spelen een 'kritische dialoog' te voeren over de mensenrechten in Rusland. Sjoerdsma pleit voor een afgeslankte delegatie die bestaat uit minister Schippers en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Het D66-Kamerlid vroeg tevergeefs een debat aan om met de premier verder te praten over de zware delegatie. Regeringspartijen VVD en PvdA zagen daar niets in. Wel zal de Kamer nog een zogenoemd dertigledendebat voeren over de kwestie.