Clicky


Elf arrestaties in zaak drugssmokkel vissersfamilie

Elf arrestaties in zaak drugssmokkel vissersfamilie
14-01-2014 19:09 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - In een onderzoek naar drugshandel en witwassen zijn dinsdag elf arrestaties verricht. De verdachten wilden volgens het Openbaar Ministerie onder meer met een zeilschip cocaïne overbrengen vanuit Venezuela. Een vissersgezin uit het Noord-Hollandse Wieringen speelde volgens het OM een sleutelrol in de zaak.

Het zeilschip werd eind 2012 met het oog op de geplande transporten door de verdachten in Denemarken gekocht. Vermoedelijk wilden de verdachten de partijen cocaïne in de buurt van de Nederlandse kust overladen op verschillende kleinere boten om de pakkans te verkleinen.

De groep verdachten zou zich ook bezig hebben gehouden met de handel in andere drugs. Zo werd dinsdag in IJsselstein een wietplantage met honderden planten ontmanteld. Afgelopen voorjaar werd een partij van dertig kilo MDMA, de werkzame stof in xtc, die naar Engeland zou worden verscheept in beslag genomen. Verder is in de haven van Rotterdam een partij wiet afkomstig uit Zuid-Afrika en verstopt in een pooltafel onderschept.

Het vissersgezin leverde vermoedelijk nautische kennis en zette het vissersbedrijf in als dekmantel. De drie eigenaren, een 61-jarige man en zijn twee zonen van 39 en 37 jaar, werden in Wieringen opgepakt. In dezelfde plaats werd een 39-jarige verdachte aangehouden die vanaf de wal hand- en spandiensten verrichtte. Zijn vriendin is eveneens aangehouden.

In Almere en Velsen zijn twee verdachten van 53 en 44 jaar opgepakt. Zij zouden een belangrijke rol hebben gespeeld bij de aanschaf van het zeilschip. Andere arrestaties vonden plaats in Den Helder, IJmuiden en Almere.

Bij de aanhoudingen is beslag gelegd op meer dan tweehonderdduizend euro, diverse auto's, twee vissersschepen en twee vuurwapens.