Clicky


Gaskranen NAM in Groningen blootgegraven

Gaskranen NAM in Groningen blootgegraven [+foto]
15-01-2014 09:56 | Binnenland | auteur De Redactie

't ZANDT (Novum) - Activisten hebben bij een gaswinningslocatie van de NAM in 't Zandt woensdagochtend vijf afsluiters van gasleidingen opgegraven. De gaskranen zijn door het graafwerk blootgelegd, maar het is niet duidelijk of er ook iets is vernield, zegt een politiewoordvoerder. Dat moet de Nederlandse Aardolie Maatschappij volgens haar onderzoeken.

Bij de blootgelegde afsluiters ligt volgens de regionale omroep RTV Noord een briefje met de tekst 'afzender Bommen Berend'. Meerdere mensen zijn volgens de politiewoordvoerder aanwezig. "Maar iedereen zegt het niet te hebben gedaan."

Onder de aanwezigen was ook John Lanting van de actiegroep Schokkend Groningen. Hij zegt niet verantwoordelijk te zijn. "Ik heb deze week een briefje gehad waarin werd aangekondigd dat de afsluiters worden blootgelegd. "Ook zouden ze met een grote pijpsleutel voorzichtig aan de afsluiters draaien om te laten zien dat het gas kan worden afgesloten. Misschien kan zo de gasleiding richting Den Haag worden afgesloten." Het briefje is volgens hem inmiddels via de kachel de schoorsteen uit.

Inmiddels staan volgens Lanting beveiligers bij de afsluiters om te voorkomen dat voorbijgangers de kranen alsnog dichtdraaien. "Ik neem aan dat ze alles straks weer dichtgooien. Nu zou je er zo bij kunnen."

Deze week voeren verschillende groepen actie tegen de gaswinning. Die veroorzaakt in Groningen aardbevingen. Volgens De Telegraaf bestaat door een draai van de VVD nu een Kamermeerderheid voor het terugschroeven van de gaswinning.