Clicky


Weekers desnoods naar Sofia om Bulgarenfraude

Weekers desnoods naar Sofia om Bulgarenfraude
15-01-2014 16:31 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) is bereid naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia af te reizen om de problemen met het innen van boetes die zijn opgelegd aan frauderende Bulgaren aan te kaarten. Weekers wil zich op korte termijn verstaan met zijn Bulgaarse collega, zei hij woensdag tijdens het debat over de fraude met toeslagen.

Weekers wil eerst proberen om zijn Bulgaarse ambtsgenoot op de kwestie aan te spreken tijdens een reguliere vergadering met zijn Europese collega's in Brussel. "Mocht dat niet lukken, dan ben ik ook gaarne bereid om naar Sofia af te reizen", zei hij. De bewindsman komt hiermee tegemoet aan de wens van een brede Kamermeerderheid.

De staatssecretaris ondervindt problemen met het innen van de boetes, omdat van veel Bulgaren het adres niet bekend is. Bovendien kan Nederland bij het terugvorderen van de huurtoeslag geen bijstand inroepen, omdat hierover geen Europese afspraken zijn gemaakt. Van de 805 boetes die aan Bulgaren zijn opgelegd, zijn er hierdoor nog maar 55 geïnd.

Weekers temperde de verwachting van het tempo waarmee de resterende boetes kunnen worden geïnd. De capaciteit in Bulgarije om Nederlandse verzoeken af te handelen is beperkt, ofschoon de autoriteiten zich 'zeer welwillend' opstellen. "Ik kan daar ook geen ijzer met handen breken."

Weekers kondigde verder aan dat het kabinet de 'lacune' in EU-regelgeving wil dichten, zodat er ook voor hulp bij de invordering van de huurtoeslag een wettelijke basis is. Daarnaast gaat Weekers proberen om de boetes die betrekking hebben op de huurtoeslag via de Nederlandse en Bulgaarse rechter te innen. Op die manier zou er toch een juridische basis ontstaan. De staatssecretaris schat de kans van slagen via deze weg niet hoog in, maar hij wil het toch proberen.

De bewindsman wil hiermee recht doen aan het gevoel van onrechtvaardigheid dat bij hem en in de Kamer bestaat. "Het kan niet zo zijn dat iemand een uitkering ontvangt en vervolgens de grens overgaat en wij met lege handen achterblijven. Daar leg ik mij niet bij neer."