Clicky


Kabinet geeft toestemming voor zzp-pensioen

Kabinet geeft toestemming voor zzp-pensioen
15-01-2014 20:08 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het kabinet ondersteunt het initiatief van zelfstandigenorganisaties om een collectieve pensioenregeling voor zzp'ers op te stellen 'van harte'. Dat schrijven de staatssecretarissen van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) en van Financiën Frans Weekers (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

In de nieuwe regeling, die in 2015 van kracht moet worden, mogen deelnemende zzp'ers zelf weten wat ze inleggen. De inleg mag bovendien per keer verschillen. De verenigingen kiezen hiervoor omdat zzp'ers vaak wisselende inkomsten hebben.

De ingelegde gelden moeten collectief worden belegd en beheerd en hebben een vastgestelde uitkeringsduur. Het pensioen dat zzp'ers bijeensparen kan bovendien worden gebruikt bij arbeidsongeschiktheid. De initiatiefnemers hebben het plan 'in hoofdlijnen' klaar, aldus Klijnsma in de brief, waarin geen aandacht wordt besteed aan de fiscale aspecten.

Om de kosten zo laag mogelijk te houden willen de verenigingen dat een beleggingsinstelling zonder winstoogmerk de beleggingen gaat uitvoeren. Stichting ZZP Nederland, Platform Zelfstandige Ondernemers, FNV Zelfstandigen, Zelfstandigen Bouw en VZZP doen mee aan de regeling. In november voerden de zzp-organisaties al gesprekken met de staatssecretarissen over de plannen. (Novum)