Clicky


Speciale vliegtuigtransporten over de weg van start

Speciale vliegtuigtransporten over de weg van start [+foto's]
17-01-2014 10:50 | Speciaal Transport | auteur De Redactie

SOESTERBERG - Met het transport van een Hunter straaljager werd deze week een start gemaakt met een hele serie speciale transporten van vliegtuigen en helikopters over de weg. Waar gaan al deze vliegtuigen en helikopters heen?

Nederland kent diverse militaire musea, zo was er in Soesterberg het Militair Luchtvaart Museum, het MLM. Deze en diverse andere militaire musea gaan op in een nieuw Nationaal Militair Museum, het NMM, dat in het najaar van 2014 haar deuren voor het publiek zal openen op de voormalige militaire vliegbasis Soesterberg.

Het NMM wordt gebouwd door aannemer Heijmans in opdracht van de Rijksgebouwendienst en Defensie. Defensie staat nu aan het begin van een hele serie speciale transporten over de weg van de complete collectie van het voormalige MLM op de oude locatie. De afmetingen, zoals de breedte en de hoogte zijn de grootste uitdagingen bij deze speciale transporten.

De Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht, Klu, beschikt hiervoor over speciale vliegtuigbergingstrailers. Vanwege hun lengte beter bekend als Queen Mary, refererend aan het grootse passagiersschip.

De aftrap werd gegeven met het transport van de Hunter F.4 N-144 straaljager, die in licentie door Fokker-Aviolanda in 1955/56 in Nederland werd gebouwd. De straaljager deed voor het laatst dienst bij het 327 Squadron op de vliegbasis Soesterberg. Na zijn rit over de weg per vliegtuigbergingstrailer komt deze veteraan dus weer terug op de plek waar hij uit dienst werd gesteld.

Auteur en foto's: Rob Dragt