Clicky


AFM waarschuwt beleggers voor oplichters

AFM waarschuwt beleggers voor oplichters
20-01-2014 14:08 | Financieel | auteur De Redactie

(Novum) - De Autoriteit Financiële Markten heeft sinds oktober zeven nieuwe waarschuwingen afgegeven voor zogeheten boiler rooms, instanties of personen die via de telefoon proberen beleggers geld af te troggelen door ze over te halen te beleggen in waardeloze aandelen. Dat meldt de AFM maandag.

Volgens een woordvoerder van AFM zijn boiler rooms een 'hardnekkig probleem'. In het derde kwartaal van vorig jaar waarschuwde de AFM al voor acht instellingen die er frauduleuze praktijken op nahouden. Per week krijgt de AFM een of twee meldingen van beleggers die zijn benaderd door zulke bedrijven. De zeven verdachte bedrijven zijn toegevoegd aan een waarschuwingslijst.

Een van de zeven bedrijven waarvoor de AFM waarschuwt is Guozijian Capital. Deze boiler room claimt een koper te hebben voor aandelen die al in het bezit zijn van de belegger. Voordat over kan worden gegaan tot verkoop moeten beleggers een minimaal aantal aandelen hebben, claimt het bedrijf. De belegger moeten eerst dezelfde aandelen bijkopen, zodat hij het vereiste minimum bezit.

De AFM adviseert beleggers nooit in te gaan op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. "Hang direct op. Vaak zijn ze erg volhoudend, ga dan ook niet in gesprek en hang elke keer direct op", waarschuwt de AFM.