Clicky


'Plan Aldel levert miljard aan investeringen op'

'Plan Aldel levert miljard aan investeringen op'
20-01-2014 15:57 | Binnenland | auteur De Redactie

DELFZIJL - Het reddingsplan voor Aldel houdt niet alleen de Groningse aluminiumsmelter draaiende, maar trekt ook eens voor meer dan een miljard euro aan nieuwe investeringen naar de regio. Dat zei Harm Post, directeur van de Groningen Seaports, maandag in een toelichting op het plan aan RTV Noord.

Het gaat daarbij om toezeggingen van bedrijven die nu nog niet in de regio investeren, aldus Post. De bedrijven zouden worden gelokt door de goedkope prijs van stroom, die geleverd moet worden door de warmtekrachtcentrale Delesto. "Dit is volgens ons een voorstel waar de minister volgens ons niet omheen kan", aldus Post.

Eerder op de dag werd al bekend dat het failliete Aldel mogelijk gered kan worden door het plan van de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE), de Groningen Seaports, de gemeente Delfzijl en de provincie. Daarvoor zou minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wel subsidie moeten verlenen.

Door de lage gasprijs zou Delesto namelijk goedkope energie kunnen leveren aan bedrijven aan de regio. Momenteel is die energie vrij duur, zeker in vergelijking met de prijs die Duitse concurrenten betalen. Mede door de hoge energieprijs kon Aldel niet langer concurreren met zijn rivalen net over de Duitse grens. Twee weken geleden werd de aluminiumsmelter failliet verklaard.

De mogelijke miljardeninvestering zou gepaard gaan met een paar honderd nieuwe banen in de regio, plus het behoud van ongeveer vierhonderd banen die bij een faillissement van Aldel verloren zouden gaan. Naast de nieuwe investeringen zouden bedrijven die nu al in de regio gevestigd zijn ook nog eens 160 miljoen euro willen investeren bij een lage gasprijs. (Novum)