Clicky


PVV bepleit opnieuw referendum over EU

PVV bepleit opnieuw referendum over EU
20-01-2014 19:46 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - De PVV wil een bindend referendum houden met de vraag of Nederland lid moet blijven van de Europese Unie. Kamerlid Barry Madlener zal dinsdagavond tijdens het debat over het Burgerinitiatief over een EU-referendum daartoe een motie indienen. Een woordvoerder van de PVV-fractie bevestigt maandagavond een bericht hierover op de nieuwssite Nu.nl.

De partij van Geert Wilders probeert al langer een referendum over de EU af te dwingen. Vooralsnog is er in de Kamer geen meerderheid voor. PvdA-leider Diederik Samsom noemde vorig jaar de Europese verkiezingen een uitgelezen mogelijkheid voor de kiezers om zich uit te spreken over de toekomst van het Europese project. De andere regeringspartij VVD was al tegen een referendum.

Madlener noemt op Nu.nl een referendum een 'prachtige manier om mensen te betrekken bij de inhoud'. "Wij vertrouwen meer op het oordeel van mensen dan op het oordeel van de politieke elite." Hij benadrukt dat hij de uitkomst van de volksraadpleging zal respecteren, ook als een meerderheid in de EU wil blijven.

De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond over het burgerinitiatief Burgerforum EU. De initiatiefnemers willen bereiken dat de Kamer gaat praten over het houden van een referendum. Zij vinden dat de overdracht van nieuwe bevoegdheden aan Europa niet mag plaatsvinden zonder dat de bevolking zich erover uitspreekt.