Clicky


Verdachte moord Nicole van den Hurk is tbs'er

Verdachte moord Nicole van den Hurk is tbs'er
21-01-2014 10:01 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De man die vastzit voor de verkrachting en moord op Nicole van den Hurk is een tbs'er. In 2000, vijf jaar na de dood van Van den Hurk verkrachtte hij een vrouw in Valkenswaard, bevestigt justitie dinsdag na een bericht hierover in het Eindhovens Dagblad.

In 2001 kreeg de verdachte voor de verkrachting drie jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. De man woonde toen volgens het Eindhovens Dagblad ook in Valkenswaard. Het dna kon volgens de krant destijds worden herleid naar een verkrachtingszaak uit 1987. Een woordvoerder van justitie wil hier niet op ingaan.

"De man zit in beperkingen, wat onder meer inhoudt dat zijn advocaat niks over de zaak naar buiten mag brengen. Het is niet juist als wij dan van alles over deze zaak gaan melden", legt de woordvoerder uit. "Omdat het Eindhovens Dagblad nu met informatie naar buiten kwam voelden wij ons gedwongen te melden dat de man nog geen tbs'er was ten tijde van de moord op Van den Hurk."

Dat betekent overigens niet per se dat de man niks strafbaars heeft gedaan voor de moord op Van den Hurk, maar het betekent wel dat hij er in ieder geval geen tbs voor heeft gekregen.

De verdachte woonde toen hij vorige week dinsdag werd opgepakt zelfstandig in Helmond. Hij was volgens justitie op transmuraal verlof, wat inhoudt dat een tbs'er buiten de beveiligde kliniek gaat wonen.

Nicole van den Hurk fietste in de vroege ochtend van 6 oktober 1995 vanaf het huis van haar oma naar de supermarkt waar zij werkte in het Eindhovense winkelcentrum Woensel. Ze kwam daar nooit aan. Op 22 november van dat jaar werd haar lichaam gevonden in de bossen langs de Mierloseweg in Lierop. (Novum)