Clicky


Vijf miljoen boete geëist tegen Dow Terneuzen

Vijf miljoen boete geëist tegen Dow Terneuzen
21-01-2014 16:28 | Algemeen | auteur De Redactie

MIDDELBURG - Dow Benelux in Terneuzen moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt vijf miljoen euro boete betalen vanwege een veiligheidscultuur die jarenlang onder de maat zou zijn geweest. "Ongewenste, onveilige en gevaarlijke handelingen behoorden tot de orde van de dag," zei de officier van justitie in de rechtbank in Middelburg.

De misstanden die het OM onderzocht betroffen de periode juni 2005 tot juli 2008. Justitie neemt de zaak zeer hoog op omdat bij Dow wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen. "Dow is een aantal keren door het oog van de naald gekropen waarbij de fabriek, de werknemers, de omgeving en het milieu aan enorme risico's zijn blootgesteld."

Het onderzoek naar Dow werd ingesteld na een brand in 2006 bij een klemband om een dikke benzeenleiding. Die band was een noodoplossing om een lekkage te dichten. Ondanks de klemband bleef toch benzeen lekken. Dat is een kankerverwekkende stof, maar toch werd het productieproces niet stilgelegd.

Om het lek te verhelpen werd daarna een pasta gebruikt, die echter brand veroorzaakte. Dow informeerde vervolgens de brandweer onvolledig, waardoor voorbereidingen werden getroffen om een deel van Terneuzen te evacueren. De werknemers van Dow werden rondom dit incident veelvuldig blootgesteld aan te hoge concentraties benzeen.

Bij Dow vonden sinds 2005 al incidenten plaats, waarvan het OM er zeven onderzocht. In juni 2006 stroomde een vat over, waardoor benzeendamp in de lucht kwam en in de fabriek een mogelijk explosieve gaswolk ontstond. In september 2006 ontsnapte door een montagefout een explosieve wolk kraakgas. In 2008 was er een explosie in de fakkelinstallatie. Het alarm ging af, maar werd genegeerd door het bedrijf met een 'vooraanstaande maatschappelijke positie'. "Toonaangevend in chemie, maar niet toonaangevend in veiligheid" zei de officier.

Dow Benelux claimde destijds in folders dat de 'responsible care' bij het bedrijf 'een inspirerend voorbeeld voor de chemiesector was'. Het concern wist wat voor risico's de fabriek herbergt, maar liet na dat gevaar weg te nemen, aldus het OM. Bij Dow kwam veiligheid niet op de eerste plaats, zoals bij een risicobedrijf hoort. Daarnaast hield Dow zich niet aan vergunningsvoorschriften. "Alles draaide om kortetermijnrendement en het doorgaan van de productie."

De Zeeuwse afdeling van Dow Chemical bestaat uit een kleine twintig fabrieken, waar in totaal ongeveer 1700 mensen werken. In Terneuzen wordt onder meer piepschuim, rubber en latex gemaakt. (Novum)