Clicky


CDA: vraagtekens bij Europese vennootschapsplicht voor Nederlandse zeehavens

CDA: vraagtekens bij Europese vennootschapsplicht voor Nederlandse zeehavens
21-01-2014 19:28 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

De Europese Commissie moet het onderzoek naar vennootschapsbelasting en de financiering van de haveninfrastructuur voor zeehavens in de EU-lidstaten snel openbaar maken. De kans is groot dat blijkt dat het niet fair is dat alleen Nederland verplicht wordt vennootschapsbelasting voor zeehavens te heffen. Ook andere lidstaten kennen namelijk belastingconstructies die een vergelijkbaar voordeel opleveren.

Onlangs werd bekend gemaakt dat de Europese Commissie pas in 2015 met voorstellen komt om staatsteun (incl. belastingconstructies) voor zeehavens aan te pakken. De Europese Commissie houdt echter wel vast aan haar alleen aan Nederland gerichte eis voor vennootschapsbelasting. Staatssecretaris Weekers heeft naar aanleiding van deze Europese eis concrete plannen op tafel liggen om vennootschapsbelasting te gaan heffen bij de Nederlandse havenbedrijven. Deze lastenverzwaring is slecht voor de concurrentiepositie van onze Nederlandse zeehavens ten opzichte van Duitsland, België en Frankrijk.

De Europese Commissie is afgelopen zomer zelf een onderzoek gestart nadat ik vragen had gesteld over een nota van Ernst & Young over de belastingplicht van Europese zeehavens. De resultaten van dit onderzoek zijn echter nog steeds niet bekend gemaakt. Ik heb Eurocommissaris Almunia opgeroepen om niet tot 2015 te wachten met de publicatie van het onderzoek. Dan kunnen uitkomsten meegenomen worden bij de beoordeling of vennootschapsplicht voor Nederlandse zeehavens fair is.