Clicky


Brussel wil Europese industrie zet geven

Brussel wil Europese industrie zet geven
22-01-2014 13:09 | Algemeen | auteur De Redactie

BRUSSEL - De Europese Commissie wil de industrie in Europa stimuleren. Eurocommissaris voor industrie Antonio Tajani heeft hiertoe woensdag een pakket initiatieven gelanceerd. Momenteel vormt de industriële productie slechts 15,1 procent van het bruto binnenlands product van de EU. Volgens de eigen afspraken zou dat in 2020 twintig procent zou moeten zijn.

"Herindustrialisering en modernisering van onze economie is dringend nodig als we nieuwe banen willen creëren", zei Tajani. Daarom moeten de landen in de EU van de commissie snel maatregelen nemen in sectoren als energie, transport, ruimte, digitale communicatie en de interne markt.

De interne Europese markt moet beter gaan functioneren door het wegnemen van bureaucratische belemmeringen, het integreren van kapitaalmarkten en het bevorderen van opleidingen en mobiliteit, kondigde Tajani aan. Ook moeten bedrijven toegang krijgen tot goedkopere energie en grondstoffen. Bestaande Europese financieringsmechanismen moeten beter worden ingezet om innovatie en investeringen te stimuleren, vindt de commissie.

De industriële competitiviteit moet daarnaast in alle beleidsgebieden van de EU worden geïntegreerd. Het is daarom veelzeggend dat Tajani's voorstel samenvalt met de presentatie van een nieuwe strategie voor klimaatverandering tot 2030, dat ook maatregelen voor energiegebruik voorziet.

De plannen zijn een schot voor de boeg voor de EU-lidstaten, die nu concrete maatregelen ten behoeve van de Europese industrie moeten doorvoeren. De EU-lidstaten zullen op de Europese top in maart de industriële competitiviteit in Europa bespreken. (Novum)