Clicky


Kamer bezegelt lot Aldel

Kamer bezegelt lot Aldel
22-01-2014 13:25 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Onder toeziend oog van ruim tweehonderd werknemers van Aldel debatteert de Tweede Kamer woensdag over de toekomst van de failliet verklaarde aluminiumfabriek uit Delfzijl. Voorafgaand aan het debat krijgt minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) een petitie van de werknemers.

Kamp spreekt met de Kamer over het reddingsplan dat de gemeente Delfzijl, de provincie Groningen, Groningen Seaports en Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) voor de fabriek bedachten. Het plan is om de nabijgelegen warmtekrachtcentrale Delesto subsidie te geven zodat energie goedkoper wordt voor Aldel. Hiervoor moeten de subsidieregels wel worden versoepeld.

De fabriek raakte in moeilijkheden omdat het bedrijf veel hogere energierekeningen had dan concurrenten in Duitsland. Daar liggen de energieprijzen veel lager.

Volgens de makers van het plan trekt de investering van tientallen miljoenen euro's op termijn meer dan een miljard euro aan investeringen naar het gebied, omdat bedrijven worden gelokt door de goedkopere energie. (Novum)