Clicky


Hongaarse olympiërs ontvangen dreigmail

Hongaarse olympiërs ontvangen dreigmail
22-01-2014 15:18 | Sport | auteur De Redactie

BOEDAPEST - Het olympisch comité van Hongarije heeft een dreigmail ontvangen waarin atleten van het land worden opgeroepen niet naar de Olympische Spelen in Sotsji te gaan. Doen ze dat wel, dan kunnen ze het slachtoffer worden van terroristische aanvallen. Het is niet bekend van wie de e-mail, die is geschreven in het Engels en het Russisch, afkomstig is.

Het dreigement wordt uiterst serieus genomen, liet voorzitter Zsolt Borkai aan de Hongaarse krant Nemzeti Sport weten. Het IOC, het organisatiecomité in Sotsji en de Hongaarse veiligheidsdiensten zijn direct ingelicht. Volgens de preses van het Hongaars olympisch comité hebben ook andere landen soortgelijke dreigmails ontvangen.

Het IOC liet weten op de hoogte te zijn van het bericht aan het Hongaarse comité, maar zei eveneens dat er weinig tot geen dreiging van de e-mail uitgaat. Volgens het IOC is het dreigement door een burger verstuurd.

Het NOCNSF laat desgevraagd weten geen mail of brief te hebben gehad. Het bericht uit Hongarije is voor het Nederlandse comité ook nog geen aanleiding om 'in de paniekstand te schieten'. De situatie in Sotsji wordt wel in de gaten gehouden, aldus een woordvoerder.

Een woordvoerder van het Zwitserse olympisch comité liet weten dat dergelijke dreigementen in aanloop naar de spelen 'normaal' zijn. "Dit gebeurt iedere dag."

Militante moslimgroeperingen uit de Noord-Kaukasus dreigen al langer met het plegen van aanslagen tijdens de Olympische Spelen in Sotsji. Dinsdag maakten de Russische autoriteiten bekend dat de jacht is geopend op drie vrouwen die een zelfmoordaanslag zouden beramen. (Novum)