Clicky


Werkloosheid gestegen tot 8,5 procent

Werkloosheid gestegen tot 8,5 procent
23-01-2014 11:47 | Algemeen | auteur De Redactie

De werkloosheid is in december gestegen tot 8,5 procent van de beroepsbevolking. Daarmee is de werkloosheid na een afname in november weer terug op het niveau van oktober. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal werklozen kwam in december uit op 668 duizend. Dat zijn er vijftienduizend meer dan in de maand ervoor.

In heel 2013 kwamen er honderdduizend werklozen bij. Vooral in de eerste zeven maanden liep de werkloosheid snel op. In de laatste drie maanden was - ondanks de stijging in december - sprake van een 'dalende trend', aldus het statistiekbureau. Dat kwam echter niet doordat meer mensen een baan vonden, maar doordat meer mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt.

Vooral in de groep 25 jaar en ouder raakten veel mensen gedurende 2013 werkloos. Onder jongeren groeide de werkloosheid met negenduizend.

Het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering kwam in december volgens het UWV uit op 438 duizend. Dat zijn er negentienduizend meer dan in november. Ten opzichte van december 2012 lag het aantal WW-uitkeringen 98 duizend hoger, een stijging van 28,7 procent. Vooral 55-plussers, vrouwen en mensen werkzaam in de zorg, vervoer, opslag, landbouw en visserij maakten vaker aanspraak op een uitkering vanwege werkloosheid.