Clicky


Miljoenenboete voor KPN om benadelen concurrentie

Miljoenenboete voor KPN om benadelen concurrentie
23-01-2014 20:33 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - KPN heeft een boete opgelegd gekregen van bijna dertig miljoen euro voor het benadelen van concurrenten bij een overheidsaanbesteding voor vaste telefonie in 2010. De boete is opgelegd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). KPN heeft hoger beroep aangetekend, meldt de ACM donderdag.

KPN is verplicht om concurrenten onder gelijke voorwaarden als zichzelf toegang te verlenen tot haar netwerk voor vaste telefonie. Wijzigingen van de voorwaarden voor deze toegang, zoals tariefinformatie, moeten ook op tijd en volledig worden aangekondigd.

Volgens de ACM hield KPN echter op een cruciaal moment tijdens de aanbestedingsprocedure informatie over een doorgevoerde kortingsregeling achter. Door geen informatie te verstrekken over de kortingsregeling konden de concurrenten de lagere tarieven niet meer verwerken in hun aanbod.

De boete werd in december 2011 opgelegd, maar bekendmaking ervan heeft KPN steeds via de rechter tegen kunnen houden. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft echter bepaald dat ACM het besluit en daarmee de boete openbaar mag maken.

Bestuursvoorzitter van ACM Chris Fonteijn geeft aan dat het niet de eerste keer is dat KPN een dergelijke overtreding begaat. Zo werd in november vorig jaar bekend dat de ACM KPN een boete heeft opgelegd omdat het als netwerkbeheerder concurrenten had achtergesteld. Toen ging het om vier boetes van in totaal bijna 973 duizend euro op vanwege de benadeling van andere partijen die breedbandinternet aanbieden in 2009 en 2010. (Novum)