Clicky


AkzoNobel trekt definitief stekker uit Deventer fabriek

AkzoNobel trekt definitief stekker uit Deventer fabriek
24-01-2014 21:20 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

DEVENTER - AkzoNobel heeft definitief besloten de fabriek van het chemieconcern in Deventer te sluiten. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. Met dit besluit legt AkzoNobel een negatief advies van de ondernemingsraad naast zich neer.

AkzoNobel stopt in fases tot eind 2016 met de productie van organische peroxiden. Met het besluit worden circa 225 werknemers geraakt. Stoppen met de productie in Deventer noemt AkzoNobel 'een pijnlijke maar juiste en noodzakelijke beslissing'. Volgens AkzoNobel droegen de door de ondernemingsraad aangedragen alternatieven op termijn niet voldoende bij aan de 'noodzakelijke efficiëntie en effectiviteit'.

De afgelopen tijd vonden verschillende stakingsacties plaats tegen de sluiting en het sociaal plan voor de medewerkers van de fabriek. Het chemieconcern stelt dat met dit definitieve besluit er meer duidelijkheid is voor de medewerkers. "AkzoNobel acht het nu van groot belang om ook zo snel mogelijk overeenstemming te bereiken over het sociaal plan."

De aangekondigde staking voor dit weekend van medewerkers van de fabriek gaat gewoon door, laat bestuurder bij FNV Bondgenoten Ron Vos vrijdagavond weten. De staking begint vrijdag om 23.00 uur en duurt tot maandag 07.00 uur.

Volgens FNV krijgen 165 werknemers gedwongen ontslag. FNV vindt dat Akzo de werknemers onvoldoende tegemoetkomt. Het bedrijf wil de locatie volgens de vakbond sluiten, 'zodat er meer winst gemaakt kan worden'. "Of de locatie nu sluit of niet, er zijn werknemers die hun baan verliezen", zei Vos eerder. "Er moet gewoon een goed sociaal plan komen. Er rest de werknemers niets anders dan te staken."

AkzoNobel benadrukt overigens dat de onderzoeks- en ontwikkelingslocatie in Deventer niet in het geding is. Hier werken zo'n tweehonderd mensen. (Novum)