Clicky


Boekwinkelketen Polare sluit tijdelijk Nederlandse winkels

Boekwinkelketen Polare sluit tijdelijk Nederlandse winkels
27-01-2014 18:04 | Binnenland | auteur De Redactie

Boekwinkelketen Polare sluit vanaf dinsdag tijdelijk de deuren van de twintig Nederlandse vestigingen, in een poging 'haar voortbestaan veilig te stellen'. Ook via de webshop kan tijdelijk niets worden besteld, zo maakte Polare maandag bekend. Een woordvoerder van de getroebleerde boekhandelketen kon niet zeggen hoelang de winkels gesloten blijven en wat er met bestellingen gebeurt.

De Nederlandse ramsjwinkels en acht Belgische vestigingen blijven wel open, zo stelt Polare. De keten meldt in een verklaring dat de sluiting van de overige winkels te maken heeft met een 'strategische heroriëntatie'. De positie waarin Polare momenteel verkeert, biedt volgens de organisatie 'onvoldoende toekomstperspectief'.

Polare kreeg twee weken geleden geen boeken meer binnen van het Centraal Boekhuis (CB). De leverancier en de keten konden het niet eens worden over de leverings- en betalingscondities. Na een week van onderhandelen besloot het CB de levering te hervatten, maar volgens Polare is de situatie onwerkbaar.

Polare wijt de financiële problemen aan een onverwachte extra daling van de boekverkopen en de problemen met het CB, dat vorig jaar de kredietfaciliteit van Polare verlaagde. De boekhandelketen kondigde in november een tweede reorganisatie aan. Toen werden 75 banen geschrapt en kondigde het bedrijf aan te bezuinigen op huisvestingskosten en facilitaire diensten.

Selexyz werd in april vorig jaar overgenomen door investeringsmaatschappij Procures, nadat het hoofdkantoor failliet was verklaard. Procures betaalde 3,5 miljoen euro voor de winkelketen en voegde Selexyz samen met ramsjketen De Slegte. Daarop volgde meteen een reorganisatie. (Novum)