Clicky


Maersk Container Industry lanceert nieuwe veelbelovende technologie

Maersk Container Industry lanceert nieuwe veelbelovende technologie
28-01-2014 13:36 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

TINGLEV(Denmark) - Met het oog op grote besparingen die te behalen zijn in het wereldwijde transport van verse groenten, fruit en bloemen, is Maersk Container Industry (MCI) een samenwerking aangegaan met het in Boston gevestigde bedrijf Primaira LLC om een luchtverversingssysteem te ontwikkelen voor de Star Cool Integrated koel containers.

Uitgebreide testen en proeven hebben aangetoond dat de gepatenteerde technologie, Bluezone ®, op efficiënte wijze schimmels en bacteriën elimineert. Dit met behulp van een ozon concentratie die 300 keer groter is ten opzichte van de op dit moment in de markt toegepaste technieken. Ook ethyleen wordt door Bluezone effectief verwijderd.

“Wij werken nog steeds aan het uiteindelijke ontwerp, maar zijn overtuigd dat Bluezone en Star Cool, grote economische- en milieuvoordelen gaan geven in het containertransport zoals wij die nog niet eerder hebben gezien,” zegt Soren Leth Johanssen, commercieel directeur bij MCI.

MCI’s partner, Primaira, heeft ruime ervaring met het ontwikkelen van technieken om de voedsel kwaliteit te verbeteren. “Jaren van veeleisend wetenschappelijk onderzoek zijn terug te vinden in de superieure technologie van Bluezone op het gebied van eliminatie van schimmels en ethyleen en de verlenging van de houdbaarheid van verse producten,” aldus Karen Benedek, manager & partner van Primaira LLC.

Bluezone vult MCI’s bekende CA en AV+ systemen aan, waardoor het geografische bereik van containertransport toeneemt en de kwaliteit van verse producten gewaarborgd blijven.

Bezitters van koelcontainers zijn enthousiast: “Wij volgen de ontwikkelingen op het gebied van luchtverversing in koelcontainers op de voet omdat de eisen van onze klanten op dit vlak ook steeds hoger worden,”zegt Clyde Wingate, directeur bij Seaboard Marine Ltd. en verantwoordelijk voor het koeltransport.

Wingate voegt nog toe: “De huidige systemen in de markt, waaronder het systeem dat ozon gebruikt, zijn vaak tijdelijk geïnstalleerd voor één transport. Dit is niet alleen operationeel onhandig maar ook de effecten van het ozon zijn niet meetbaar. Vanuit het gezichtspunt van een container eigenaar  is het een grote zorg dat ozon van nature agressief is wanneer het in aanraking komt met rubber, aluminium en koper”.

“Als MCI er in slaagt een onderhuids systeem te ontwikkelen met daarin een hoge ozon concentratie dan ben ik er zeker van dat zowel de producenten als de vervoerders hiervoor open staan.” aldus Wingate.

Bluezone heeft wereldwijd potentie. Bijvoorbeeld bij verse bloemen, een wereldmarkt met 14 miljard omzet per jaar, waarvan 90 procent door de lucht wordt vervoerd. “Wij verwachten veel van de Bluezone en Star Cool producten en hun mogelijkheden. Een voorbeeld: kijk eens naar de economische en milieu voordelen die te behalen zijn door verse bloemen in koelcontainers te vervoeren in plaats van luchtvracht zoals nu gangbaar is.” zegt Soren Leth Johannsen.

Bluezone en Star Cool zullen in de tweede helft van 2014 beschikbaar zijn.