Clicky


Minder winst voor Scania

Minder winst voor Scania
29-01-2014 10:34 | Scania | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Vrachtwagen- en busfabrikant Scania heeft vorig jaar meer omzet geboekt, maar de winst wel zien dalen. Recordhoge verkopen werden namelijk teniet gedaan door de sterke kroon en lagere verkoopprijzen. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde cijfers van de Zweedse concurrent van DAF.

De omzet van Scania kwam over heel 2013 uit op 86,8 miljard Zweedse kroon (9,7 miljard euro). Het nettoresultaat bedroeg 6,1 miljard kroon. Een jaar eerder was dat nog 6,6 miljard.

Scania zag in zowel Europa als Latijns-Amerika het marktaandeel groeien. In Europa boekte het bedrijf vooral in de laatste maanden van het jaar recordverkopen, als gevolg van het aflopen van subsidies op schonere vrachtwagens.

Voor eerste helft van 2014 verwacht het bedrijf lagere verkopen, omdat veel bedrijven vanwege het aflopen van de subsidies eind 2013 al hun nieuwe wagens hebben gekocht. Als gevolg daarvan brengt het bedrijf de productie terug, waardoor er driehonderd minder werknemers in Europa nodig zijn. Dinsdag werd bekend dat dit bij de vestiging in Zwolle ook honderd flexwerkers hun baan kost.

Voor de langere termijn verwacht Scania wel meer verkopen, door de vervanging van oudere vrachtwagens en bussen en door de stabiliserende economie in Europa. (Novum)