Clicky


24-Uursstaking bij kunststoffabriek Essentra Extrusion Buitenpost

24-Uursstaking bij kunststoffabriek Essentra Extrusion Buitenpost
30-01-2014 15:27 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

BUITENPOST - CNV Vakmensen bereidt acties voor bij kunststoffabriek Essentra Extrusion in Buitenpost, nu het bedrijf niet ingegaan is op de eisen voor een nieuwe cao. Het ultimatum is verlopen. Donderdagavond om 22.00 uur begint een staking van 24 uur, kondigt CNV-onderhandelaar Jikkie Aalberts aan.

Op de valreep kwam de directie gisteren toch nog met een nieuw bod. "Dat betekent dat er dus wel degelijk ruimte is voor een betere loonsverhoging", concludeert Aalberts. "Maar het is nog niet wat wij vragen. Wij gaan daar dus niet mee akkoord."

Op papier ziet het nieuwe bod van de directie er goed uit: een loonsverhoging van 3 procent, zoals de bonden ook hebben gevraagd. "Maar de werkgever haalt hierbij een trucje uit", zegt Aalberts. "De directie wil dan namelijk wel een looptijd afspreken van 16 maanden, in plaats van een jaar. Als je het omrekent naar een jaar, kom je op een loonsverhoging van 2,25 procent. Dat is dus dik onder de 3 procent die wij vragen in een eenjarige cao."

Bij het kunststofbedrijf in Buitenpost, het vroegere Enitor, werken 173 mensen. CNV Vakmensen wil dat de werknemers, na een aantal magere jaren (vorig jaar was er zelfs helemaal geen loonsverhoging), weer kunnen rekenen op een goede verbetering van hun koopkracht. Daarnaast wil de bond meer zekerheden voor flexkrachten. Aalberts: "Wij willen dat flexkrachten vanaf dag één worden betaald volgens de cao van Essentra. Daarnaast moeten zij meer perspectief krijgen op een vaste baan."