Clicky


Twee derde Nederlanders voor gekozen burgemeester

Twee derde Nederlanders voor gekozen burgemeester
05-02-2014 10:35 | Binnenland | auteur De Redactie

Twee derde van de Nederlanders is voor de invoering van een gekozen burgemeester. Bijna de helft daarvan wil de burgemeester dan wel zelf kiezen en het niet overlaten aan de gemeenteraad. 16 procent van de Nederlands ziet niets in het zelf kiezen van de burgervader. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau I&O research onder 9500 Nederlanders.

Aanleiding voor het onderzoek is het nieuwe standpunt van het CDA, dat fractievoorzitter Sybrand Buma in aanloop naar de gemeenteraadsverkieizngen bekendmaakte. De partij liet afgelopen weekeinde weten voorstander te zijn van een gekozen burgemeester. Daarmee lijkt er een Kamermeerderheid te zijn voor het plan, waarvan D66 de grootste voorvechter is. 75 procent van de D66-stemmers geeft in de peiling aan voor een gekozen burgemeester te zijn.

Het grootste draagvlak voor een gekozen burgemeester is er onder PVV-stemmers met zo'n 83 procent. 79 procent van de mensen die op Unie 50+ en de SP stemt is ook voor. Het grootste gedeelte daarvan vindt dat inwoners rechtstreeks moeten kiezen. Dat zou niet aan de raad overgelaten moeten worden, stellen zij. De grootste tegenstanders zijn stemmers van het CDA, de SGP en de ChristenUnie.

Ook werd gevraagd naar tevredenheid over het functioneren van de huidige burgemeester. Burgers die ontevreden zijn, zijn vaker voorstander van een door inwoners gekozen burgemeester, aldus het onderzoeksbureau. (Novum)