Clicky


'Tweehonderd banen weg bij Tata Steel'

'Tweehonderd banen weg bij Tata Steel'
05-02-2014 19:33 | Algemeen | auteur De Redactie

IJMUIDEN - Tata Steel in IJmuiden snijdt opnieuw in het personeelsbestand. De staalproducent heeft dat woensdagmiddag bevestigd na een gesprek met de ondernemingsraad. Volgens de ondernemingsraad verdwijnen er ongeveer tweehonderd banen, maar Tata Steel noemt dat een schatting.

De klappen vallen vooral onder ondersteunend personeel, bijvoorbeeld op de communicatie- en strategieafdelingen, meldt een woordvoerder woensdag. Medewerkers die zich met de productie en veiligheid bezighouden, zijn waarschijnlijk iets veiliger.

Hoeveel banen er precies verdwijnen, kon Tata Steel niet zeggen, omdat de plannen voor kostenreductie eerst moeten worden goedgekeurd. Volgens Frits van Wieringen, de voorzitter van de centrale ondernemingsraad, kreeg Tata Steel van de Europese directie te horen dat de personeelskosten met twintig procent moeten worden teruggedrongen in heel Europa.

In Nederland werken ongeveer tienduizend mensen bij Tata Steel, van wie negenduizend in IJmuiden. In heel Europa werken er ongeveer 25 duizend mensen bij het bedrijf.

"De recessie is in de staalindustrie nog zeker niet voorbij", verklaart de woordvoerder van Tata Steel de beslissing. "De kosten voor grondstoffen zijn hoog en de vraag naar staal is door de crisis laag."

Drie weken geleden besloot de fabriek al de inkoop van goederen en diensten te schrappen die niets met de staalproductie en de veiligheid te maken hebben. In 2011 schrapte het concern al duizend banen, vorig jaar waren dat er 240.

Tata Steel verwacht halverwege maart met goedgekeurde plannen naar buiten te komen. Daarna wil het bedrijf met vakbonden in gesprek over de gevolgen voor de medewerkers en een sociaal plan. (Novum)