Clicky


Verlaten EU brengt volgens PVV-onderzoek welvaart

Verlaten EU brengt volgens PVV-onderzoek welvaart
06-02-2014 09:27 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Een vertrek van Nederland uit de Europese Unie gaat gepaard met kosten en risico's, maar die zijn 'bescheiden en beheersbaar'. Tegelijkertijd moet een besluit daarover niet lichtvaardig worden genomen, staat in het rapport van onderzoeksbureau Capital Economics, dat die kwestie in opdracht van de PVV onderzocht. Het rapport werd donderdagochtend in Den Haag gepresenteerd.

De meeste kosten houden vooral verband met het inwisselen van de euro door een nieuwe munt en het vertrek uit de Europese instellingen. De 'nieuwe gulden' zal waarschijnlijk aanvankelijk waarde verliezen, maar dat duurt niet lang. "We hebben weinig aanwijzingen gevonden die erop duiden dat, na een aanvankelijke en tijdelijke volatiliteit, de nieuwe gulden noemenswaardig in waarde zal toe- of afnemen", stelt Capital Economics.

Een vertrek uit de EU vormt daarom geen bedreiging voor de stabiliteit van de banken, de positie van de Nederlandse overheidsschuld of pensioenen, verwacht Capital Economics. Tegelijkertijd roept het bureau op om het besluit te vertrekken uit de EU 'niet lichtvaardig' te nemen. Een exit heeft belangrijke 'politieke, sociale en economische' implicaties. Het bureau schat de totale kosten op 0,3 tot 0,8 procent van het nationale inkomen.

De onderzoekers wijzen er echter op dat er ook aanzienlijke risico's zijn verbonden door in de EU te blijven. De euro is een 'fundamenteel gebrekkige munteenheid' en er bestaat het gevaar dat de situatie in de hulpbehoevende eurolanden uit de hand loopt. "Uit onze analyse blijkt dat wat dit betreft Nederland beter af zou zijn wanneer het haar lot in eigen handen neemt, in plaats van bij 'de duivel die je kent' te blijven", zo staat in de Nederlandse samenvatting van het rapport.

Uit het rapport blijkt verder dat de welvaart toeneemt als Nederland uit de EU stapt. De economie zou in tien jaar met tien procent groeien. De kosten van het zakendoen zouden op termijn minimaal twintig miljard euro lager uitvallen. Ook verbeteren de overheidsfinanciën, doordat Nederland in de periode tot 2035 volgens de onderzoekers honderden miljarden euro's minder zal hebben afgedragen aan Brussel. (Novum)