Clicky


Tweede Kamer wil ook Hennis bij debat

Tweede Kamer wil ook Hennis bij debat
06-02-2014 18:56 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat ook minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dinsdag deelneemt aan het debat over de afluisterpraktijken van de Nederlandse inlichtingendiensten. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) moest al naar de Kamer komen.

Het verzoek om ook Hennis naar de Kamer te halen kwam van GroenLinks. "Er zit een verschil tussen wat de minister van Defensie zegt en wat de minister van Binnenlandse Zaken zegt", zei GroenLinks-leider Bram van Ojik.

De Tweede Kamer wil verder opheldering over het nieuws dat zowel Hennis als de AIVD Plasterk vorig jaar zou hebben gewaarschuwd geen stellige uitspraken te doen over het afluisterschandaal. Plasterk heeft steeds gezegd dat de NSA de telefoontjes had onderschept en dat de gegevens niet afkomstig waren van de Nederlandse inlichtingendiensten.

Woensdag bleek dat de Nederlandse diensten wel degelijk verantwoordelijk waren voor het onderscheppen van 1,8 miljoen telefoontjes, en dat die gegevens bovendien zijn gedeeld met de NSA. Hennis heeft tegen de pers verklaard dat zij daar al langer van op de hoogte was. De Kamer wil weten hoe dat mogelijk is.

Uiterlijk maandag om 13.00 uur moeten Plasterk en Hennis antwoord geven op 64 schriftelijke vragen die Kamerleden donderdag hebben ingediend.

De nieuwe onthullingen leiden tot meewarige gezichten bij de oppositie. Volgens SP-leider Emile Roemer heeft Plasterk 'steeds meer uit te leggen'. "Hij moet met een goede brief komen", zei Roemer donderdagavond in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Ook CDA-voorman Sybrand Buma is pessimistisch gestemd. "Het wordt steeds merkwaardiger", zei hij over de ontwikkelingen van donderdag. "Er is steeds meer onhelderheid. Er komen steeds meer vragen bij en dat maakt het zo ontzettend schimmig."

Voor Buma is duidelijk dat Plasterk 'voor zijn beurt' heeft gesproken. Het debat vervroegen wil hij echter niet. De minister moet in de gelegenheid worden gesteld om alle vragen van de Kamer te beantwoorden, aldus de CDA'er. (Novum)