Clicky


Actieplan voor ontslagen werknemers Aldel

Actieplan voor ontslagen werknemers Aldel
07-02-2014 13:18 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het kabinet en betrokken partijen in Groningen trekken samen tweeënhalf miljoen euro uit om de zeshonderd ontslagen werknemers en toeleveranciers van de failliete aluminiumfabriek Aldel zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. De partijen hebben hiervoor een actieplan opgesteld, schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Onderdeel daarvan is een mobiliteitscentrum dat de ontslagen medewerkers moet ondersteunen en zo goed mogelijk naar nieuw werk moet begeleiden, zo nodig met omscholing. Dat kan binnen de regio zijn, maar bijvoorbeeld ook buiten de provincie of over de grens in Duitsland. Bij eerdere faillissementen, zoals dat van de Zeeuwse fosforproducent Thermphos, is gebleken dat een dergelijke aanpak goed werkt, stelt Asscher.

Ook heeft het kabinet afspraken gemaakt om de werkgelegenheid in de regio te bevorderen. Asscher roept verder op gebruik te maken van bestaande middelen, zoals het indienen van een sectorplan. Het kabinet financiert de helft van de sectorplannen die bijdragen aan werk of het behoud ervan. Ook wijst de minister erop dat er nog 'volop kansen' liggen in de procesindustrie, waar momenteel een tekort aan mankracht is.

Het faillissement van Aldel heeft grote gevolgen voor de werkgelegenheid in het noordoosten van Groningen, dat toch al kampt met hoge werkloosheid.(Novum)