Clicky


Drie jaar cel voor Twentse ex-neuroloog Jansen

Drie jaar cel voor Twentse ex-neuroloog Jansen
11-02-2014 16:04 | Binnenland | auteur De Redactie

ALMELO - De Twentse ex-neuroloog Ernst Jansen moet drie jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Almelo dinsdag bepaald. De rechters vinden dat hij schuldig is aan de zelfmoord van een patiënte en dat hij anderen zwaar lichamelijk en psychisch letsel toebracht. Het Openbaar Ministerie had zes jaar onvoorwaardelijk geëist.

Jansen slikte 'enorme hoeveelheden verdovende middelen' en stelde 'op zeer lichtvaardige wijze' zware diagnoses, oordeelde de rechtbank. "Hij liet zich niet corrigeren, en voelde zich met superieur medisch handelen ver verheven boven zijn collega's." De rechters achten Jansen - in tegenstelling tot deskundigen die hem onderzochten - volledig toerekeningsvatbaar.

De rechters oordeelden dat Jansen de patiënte die later zelfmoord pleegde ten onrechte vertelde dat ze een dodelijke ziekte had. Aan deze diagnose hield hij erg lang vast. Medicijnen die ze kreeg omdat ze alzheimer zou hebben, zouden nare bijwerkingen hebben gehad. Tussen de doodsangsten van de patiënte en de daaruit volgende zelfmoord ziet de rechtbank een rechtstreeks verband.

Bij andere patiënten constateerde de rechtbank keer op keer dat Jansen niet volgens de regelen der kunst handelde. Jansen drong volgens de rechters een behandeling op. "Man, je hebt het! Je hebt het", zo citeerde de voorzitter van de rechtbank wat Jansen volgens een van zijn patiënten zou hebben gezegd. Jansen vertelde hem dat hij aan de zware medicijnen moest, omdat hij anders nog maar twee jaar te leven zou hebben.

Jansen stelde lichtvaardig diagnoses, besprak de patiënten niet met zijn collega's, deed geen aanvullend onderzoek, schreef zware medicijnen voor, hield bijwerkingen niet in de gaten en negeerde richtlijnen en protocollen. Aandoeningen die patiënten wel hadden, bleven ondertussen jarenlang onbehandeld. Veel patiënten kampen nog steeds met depressies.

Bovendien betoonde Jansen zich tijdens de rechtszaak weinig berouwvol. Hij gaf zijn beoordelingsfouten weliswaar toe, en hij betreurt de fouten die hij maakte, maar Jansen vond het grotendeels makkelijk praten achteraf.

Dat de feiten meer dan tien jaar geleden plaatsvonden werkte in het voordeel van Jansen. Dat gold ook voor de voortdurende aandacht in de media voor de zaak, ook al leidde die uiteindelijk tot de vervolging van de arts. Daarbij noemde de rechtbank met name het feit dat Jansen steeds met zijn volledige naam werd aangeduid, werd aangeduid als 'Dr. Frankenstein' en 'horrorarts' en dat vermeende feiten voor waar werden aangenomen.

Deskundigen adviseerden om Jansen als verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen. Ze constateerden dat hij verslaafd was, ADHD had en leed aan narcisme. De rechters wezen er echter op dat een deel van de feiten plaatsvond toen Jansen nog niet verslaafd was. Bovendien hinderden de ADHD en de narcistische persoonlijkheidstrekken hem eerder niet in zijn praktijk.

Behalve voor zijn medische missers stond Jansen ook terecht voor diefstal van receptenblokken, valsheid in geschrifte en verduistering van onderzoeksgeld van een stichting waarvan hij voorzitter was. Op deze aanklachten werd Jansen grotendeels schuldig bevonden. De verduistering van de negentigduizend euro - die hij inmiddels heeft terugbetaald - was voor het grootste deel verjaard.

Jansen en het OM hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Jansens advocaat Frank van Gaal noemde een beroep na de zitting 'meer dan waarschijnlijk'. Het OM toonde zich in een eerste reactie tevreden en gaat het vonnis goed bestuderen. Als Jansen in hoger beroep gaat, hoeft hij voorlopig niet de cel in. (Novum)