Clicky


Eyeworks definitief overgenomen door Warner

Eyeworks definitief overgenomen door Warner
11-02-2014 19:41 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De overname van tv-producent Eyeworks door Warner Bros Television Group is rond. Dat heeft het Amerikaanse entertainmentconcern, onderdeel van Time Warner, dinsdag laten weten. Oprichter Reinout Oerlemans gaat niet mee. Hij wordt de topman van Eyeworks in de Verenigde Staten, dat zelfstandig blijft.

Warner Bros neemt alle vijftien vestigingen van Eyeworks buiten de VS over. Het Amerikaanse bedrijf zet hiermee in een klap voet in dertien nieuwe landen. "Deze overname past in de tv-groeistrategie van de studio", schrijft het bedrijf. Eyeworks USA, waar Oerlemans de topman van wordt, heeft tegelijkertijd de afspraak gemaakt dat Warner de internationale distributie op zich neemt.

Hoeveel de Amerikanen voor het concern betalen, wordt niet gemeld. Eerder schreef Het Financieele Dagblad al dat Time Warner tweehonderd miljoen euro over zou hebben voor het bedrijf dat Oerlemans in 2001 met twee compagnons oprichtte. Ook zou het Amerikaanse concern de schulden van Eyeworks overnemen, zeiden ingewijden toen.

Oerlemans was al langer op zoek naar een koper voor zijn bedrijf, die Eyeworks een financiële impuls kon geven. In 2011 nam de tv-producent zakenbank Goldman Sachs in de arm om te peilen of er interesse was. Ook Time Warner meldde zich destijds, maar haakte uiteindelijk af.

Eyeworks zette vorig jaar 250 miljoen euro om en maakte bijna veertien miljoen euro winst. Time Warner, moederbedrijf van film- en televisiemaatschappij Warner Bros, zet jaarlijks 12,5 miljard dollar (9,16 miljard euro) om. Joop van den Ende is een van de grootaandeelhouders in Eyeworks. Hij bezit met zijn investeerder Van den Ende & Deitmers ongeveer dertig procent van de aandelen. (Novum)