Clicky


Nullijn bij 13 procent nieuwe cao's

Nullijn bij 13 procent nieuwe cao's
12-02-2014 15:07 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Voor een half miljoen werknemers was een loonsverhoging bij een nieuwe cao vorig jaar niet weggelegd. In 2013 werden in totaal 462 cao's afgesloten, dertien procent daarvan bevatte geen loonstijging. Dat blijkt uit cijfers over 2013, die werkgeversvereniging AWVN woensdag publiceerde.

De werkgevers vinden dat de crisis hard toesloeg in de cao-gesprekken die vorig jaar plaatsvonden. Vooral in de zakelijke en financiële dienstverlening en bij de overheid werden er veel akkoorden met een nullijn gesloten, constateert de AWVN.

De markten waar de lonen veelal gelijk bleven hadden, meer dan andere sectoren, last van bezuinigingen en laag consumentenvertrouwen. In totaal stegen de lonen bij alle afgesloten cao's met 1,4 procent, meldde de AWVN al eerder.

Het tempo waarin bonden en werkgevers akkoorden sloten was vorig jaar bovendien laag door de crisis, omdat onderhandelaars vaak wachtten op positieve conjunctuurberichten, zegt de vereniging.

Ook voor komend jaar verwachten de werkgevers weinig verbetering vanwege de onzekerheid over de economie, zo voorspelde de werkgeversorganisatie al eerder. Wel stijgen de lonen in nieuwe arbeidsovereenkomsten naar verwachting over heel 2014 met 1,5 procent.

De AWVN adviseert werkgevers om meer aandacht aan 'creatief loonbeleid' te besteden, door te schuiven in het arbeidsvoorwaardenpakket. Volgens de vereniging kan hierdoor het loonkostenniveau beheersbaar blijven, terwijl er wel koopkrachtverbetering voor de werknemer volgt. (Novum)