Clicky


Nederland opnieuw tegen goedkeuring EU-begroting

Nederland opnieuw tegen goedkeuring EU-begroting
13-02-2014 16:36 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Nederland stemt volgende week in Brussel tegen goedkeuring van de begroting van de Europese Unie over 2012. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) donderdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Nederland stemt net als afgelopen jaren tegen. Medestanders zijn Groot-Brittannië en Zweden. De reden is dat de Europese Rekenkamer opnieuw geen positieve verklaring heeft gegeven aan de Europese begroting vanwege een te hoog foutenpercentage. In 2012 had 4,8 procent van de Europese uitgaven niet uitbetaald mogen worden.

De Tweede Kamer zou graag zien dat meer Europese landen tegen goedkeuring stemmen, maar volgens Dijsselbloem zit dat er niet in. "We blijven het proberen, maar een land als Duitsland kijkt er echt anders naar. Ik voorzie niet dat de groep tegenstanders wordt uitgebreid."

Dijsselbloem is er voorstander van zijn dat de Europese Rekenkamer de foutenpercentages per land openbaar maakt. Volgens Dijsselbloem staat niets de Rekenkamer in de weg dat voortaan te doen. Dat zou meer discussie moeten losmaken over de controle op de besteding van Europees geld. (Novum)