Clicky


Omzet en winst Schiphol gestegen

Omzet en winst Schiphol gestegen
14-02-2014 09:24 | Bedrijfsresultaten | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Schiphol heeft vorig jaar de omzet en de winst zien stijgen, mede door een stijging van het aantal passagiers. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde cijfers.

De omzet steeg met 2,2 procent tot 1,38 miljard euro. De winst kwam 14,5 procent hoger uit, op 227 miljoen euro. Het operationeel resultaat van Schiphol verbeterde met 9,8 procent tot 587 miljoen euro. Onder de streep profiteerde Schiphol van een lagere belastingdruk en gunstige herwaarderingen van het vastgoed.

De luchthaven zag 52,6 miljoen reizigers langskomen. Dat is drie procent meer dan een jaar eerder, maakte Schiphol begin dit jaar bij de nieuwjaarsreceptie al bekend. Het vrachtverkeer bleek met 3,2 procent te zijn gestegen tot ruim anderhalf miljoen ton, waar eerst een stijging van 3,5 procent was gemeld. De deelnemingen van Schiphol in buitenlandse en binnenlandse luchthavens droegen ook positief bij aan het resultaat.

Passagiers gaven op Schiphol wel minder uit in de winkels, volgens de luchthaven door het lage consumentenvertrouwen. De besteding per passagier daalde met 4,8 procent tot 15,89 euro per vertrek. De totale omzet uit de winkels is echter wel gestegen, door de oplevering van nieuwe winkels.

Topman Jos Nijhuis spreekt in een reactie van een 'goed jaar'. Komend jaren investeert de luchthaven samen met partners anderhalf miljoen euro per dag in een grootschalige vernieuwing. (Novum)