Clicky


NS boekt verlies door debacle Fyra

NS boekt verlies door debacle Fyra
14-02-2014 10:40 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - NS heeft vorig jaar een verlies geleden van 43 miljoen euro door de tegenvallers rondom de Fyra. Dat maakte het spoorwegbedrijf vrijdag bekend. In 2012 boekte het bedrijf nog een winst van 263 miljoen euro.

Omdat de NS de afgelopen twee jaar niet alle met de overheid afgesproken doelstellingen haalde, verwacht het bedrijf een boete van het ministerie van Infrastructuur. Het bedrijf kan de boete krijgen als treinen te vaak vertraging hebben of reizigers ontevreden zijn. De tevredenheid nam iets af.

Doordat hogesnelheidstrein Fyra niet goed genoeg bleek om mee te rijden was NS vorig jaar veel geld kwijt aan afschrijvingen en noodoplossingen. "2013 was financieel een zeer zwaar jaar voor NS", zegt financieel topman Engelhardt Robbe. Ook president-directeur Timo Huges steekt de hand in eigen boezem. "Wij konden de reizigers tussen Nederland en België niet de dienstverlening bieden die we wilden."

De omzet van de NS liep vorig jaar iets terug en kwam uit op 4,6 miljard euro. Het aantal reizigerskilometers nam met honderd miljoen af tot zeventien miljard. De opbrengsten uit reizigersvervoer namen niettemin licht toe. De kosten om het spoor te gebruiken stegen naar 638 miljoen euro, tegen 551 miljoen euro in 2012. (Novum)